Sikeres és jó hangulatú volt a Római-parti takarítás

A Közösségi és Turisztikai Egyesület a Római-partért civil szervezet 2019. március 23-ra hirdette meg első szervezett takarítási akcióját, amely a Római-parton a Csónakház Mulató és a Szent János utca közé eső szakaszt érintette.


A megvalósítást gondos szervezés előzte meg. Az Egyesület a szemét elszállításáról és az eszközök biztosításáról is gondoskodott. Az eseményt megelőzően a Duna magas vízállása miatt a szervezők úgy döntöttek, hogy nemcsak a megközelíthető partfalszakaszt veszik invázió alá, hanem a sétányon is összegyűjtik a hulladékot és a lehullott faleveleket. Így nemcsak a szemeteszsákokra és kesztyűkre volt szükség, hanem gereblyékre is, amelyekből 80 darabot bocsátottak rendelkezésre. Az Egyesület előzetes regisztrációval biztosította a jelentkezőknek meleg ételt, a munka végeztével mindenkit egy tál gulyáslevessel vendégeltünk meg.
Az esemény kezdetekor, reggel 9 h-kor a csapat a Csónakház Mulatónál találkozott. A köszöntőt és technikai részletek egyeztetése után Mindenki az alkalomra készített egyedi karszalagot kapott. Nagyon örültünk, hogy a 130 fő előregisztrációt követően 200 fő jelentkezett. Három óbudai sportegyesület is nagyobb létszámban vett részt, így a Budai Akrobatikus Sport Egyesület 40, a Rómaifürdő Telep Környezetvédő, Szabadidő és Diák Vízisport Egyesület 20 és a Multi Sport Egyesület 20 fővel gazdagította a résztvevők számát! Az egyesületi tagjaink között az érintett partszakaszt négy részre osztottuk, 30-40 főt magunk mellé toborozva eszközökkel felszerelten indultunk el a helyszínekre. Az időjárás is kegyeibe fogadta a kezdeményezést, a résztvevők egész nap csodálatos napsütésben munkálkodhattak. A parton végighaladva örömteli látványt nyújtott, hogy ennyi embert, családot összefogásra tudtunk sarkallni. A rendezvény egy párhuzamosan zajló eseménnyel is kiegészült: 10.00 órától a Hattyú Csónakház és a Külker Evezős Klub közé eső partszakaszon közösségi faültetés zajlott, ahol 50 fa, 100 cserje elültetését szervezték meg. Az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat által biztosított fák és cserjék elültetésében civil aktivisták is részt vettek, amelyek szakember közreműködésével – a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság erdésze – kerültek, az előre kiásott és megjelölt helyre.
A takarítási akció nemcsak a magas részvételi arány miatt mondható sikeresnek, hanem az összegyűjtött szemét és lombhulladék mennyisége miatt is. A megrendelt 1 avar – és egy szemétszállító gépjármű helyett 3 darabot kellett rendelni, akik szombat este egészen 20 h-ig hordták (közel 10 órán keresztül) a Közösség által összegyűjtött avart és szemetet.
Egyesületünk a fenti kezdeményezés mellett ugyancsak ezen a napon adta át a Római-parton az általunk 25 darab felújított és zöld színre lefestett, valamint az 5 darab újonnan kihelyezett kültéri pihenő padot.

Facebook képes beszámolójáért kattints!