KönyvMegálló a Római-parton!

Az Evezős Sörkert előtti partszakaszon egy kültéri könyvszekrény népszerűsíti az olvasást és csábítja a Gutenberg birodalomba az arra járót. Az ingyenesen használható könyvszekrényt Egyesületünk állította fel és adta át a közösség számára tegnap délután a Római-parton.

A kerületben 2012-től indult az Óbudai Könyvmegállók projekt, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata, az Óbudai Platán Könyvtár, valamint a KultúrMontázs Egyesület közreműködésével. A projekt indítóinak alapgondolata az volt, hogy a kihelyezett megállókban a könyvek folyamatosan elérhetővé váljanak az olvasni vágyók számára, hiszen ott nyitvatartási időn kívül is, bármikor válogathat a lakosság. A „Hozza, vigye, olvassa!” szlogennel ellátott megállóhelyeket rövid idő alatt megszerették az óbudaiak és ma már a kerület népszerű kültéri könyvespolcai, közösségi helyszínei. A KönyvMegállók a könyvekkel, az olvasással és az olvasást szerető emberekkel való találkozás színterévé váltak. A KönyvMegállók léte, filozófiája népszerűsíti az önkéntességet, az adományozást, a környezettudatosságot valamint azt, hogy milyen fontos a közösség, az egymásért való felelősségvállalás.

Jelenleg 5 felnőtt és 5 gyerek könyvmegálló működik Óbudán.

 

A Mi Rómaink Egyesülettel egy újabb civil szervezet lép be a projekt életébe, azzal céllal, hogy a Római-parti KönyvMegállóval a kilátogatók a népszerű gasztrokínálat és aktív szabadidős tevékenységek mellé kulturális lehetőséget is kapjanak. A Római-parti könyvszekrény olyan közösségi sziget lehet, ahol az olvasást, kultúrát kedvelők találkozóhelyként lehetőséget kapnak az alkalmi beszélgetésekre az olvasásról, a könyvekről. Az új helyszínre telepített könyvmegálló megjelenése az újgenerációs Óbudai KönyvMegállók dizájnját követi, alumíniumból készül, az ajtók edzett üvegek, záródásukat gázrugók biztosítják. A könyvmegálló üzemeltetéséről az Óbudai Platán Könyvtár gondoskodik.